Судски извршитељи покушали да иселе Матицу српску из њених просторија у Подгорици. У Матици кажу да су легално закупили простор и да ово виде као још један вид притиска на српску заједницу у Црној Гори.

Матицу српску у Црној Гори су из просторија у Подгорици покушали да иселе судски извршитељи, преноси Танјуг.

Покушаја исељења је уследио, иако је Матица српска легално закупила просторије, што у овој организацији доживљавају као наставак притисака на ту институцију српског народа у Црној Гори.

Матица Српска – Друштво чланова у Црној Гори саопштило је да је регуларно закупило пословни простор на Римском тргу у Подгорици од власника, Ауто мото савеза Србије и да је након тога приступило адаптацији тог простора у сврху отварања књижаре.

Председник Управног одбора Матице српске у Црној Гори Владимир Божовић изјавио је Танјугу да су се судски извршитељи појавили у канцеларији Матице у Подгорици, са захтевом за исељење.

Он је истакао да просторије, према правоснажној одлуци Врховног суда Црне Горе још из 2010. године, припадају АМСС, „чиме је ствар правно чиста“.

„Просторије су раније биле под судским спором, да би Врховни суд Црне Горе донео правоснажну пресуду у корист АМСС, али Управа за некретнине, на чијем челу се налази функционер Социјалдемократске партије Мићо Орландић, није катастарски променила титулара власништва“, казао је Божовић.

Он је казао да је одавно позната „нетрпељивост СДП-а“, чији је лидер Ранко Кривокапић, према било којој организацији која се бави заштитом српског идентитета у Црној Гори.

„Нема никаквог правног спора да су просторије власништво АМСС, а Матица легалан закупац, због чега налог за исељење доживљавамо искључиво као наставак политичких притисака на Матицу српску у Црној Гори“, истакао је Божовић.

Божовић је додао да не искључује могућност да ће у наредном периоду бити нових покушаја исељења Матице српске у Црној Гори из просторија у Подгорици.

Он је казао да су албански хакери синоћ на кратко оборили сајт Матице српске у Црној Гори, наводећи да албаски хакери „континуирано атакују на српске сајтове“.

Божовић је у среду оптужио црногорску Агенцију за националну безбедност (АНБ) да спроводи мере тајног надзора над њим.

Он је рекао да је од АНБ тражио податак да ли предузима мере прикупљања података о њему, на шта је добио одговор да Агенција не може експлицитно да одговори на то питање, а као разлог је навела да није дужна да то уради, позивајући се на законско право на ограничење приступа информацијама.

„Не постоји логички објашњива ситуација у којој вас неко не прати, а то вам не жели рећи“, рекао је Божовић, који је доцент на Природно-математичком факултету у Подгорици.

__________________

Текст објављен на веб порталу РТС, 16.12.2011.

Покушај исељења Матице српске у Подгорици