Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори се обратила јавности поводом отказивања наступа националног ансамбла “Коло“ у Подгорици.

Иако најављен и договорен, концерт је отказан након што је директор подгоричке гимназије отказао гостопримство. Како ИН4С сазнаје, притисак је дошао директно од министра образовања, господина Славољуба Стијеповића. Саопштење Матица српске – Друштва чланова у Црној Гори преносимо у цјелости.

У жељи да грађанима поклонимо догађај највишег културног нивоа – гостовање ансамбла “Коло“, Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори је организовала наступ овог реномираног друштва у Пљевљима, Беранама, Андријевици, Колашину,  Бару, Херцег Новом, Никшићу, Плужинама.

Као што је јавности познато, наступ “Кола“ је био договорен у Подгорици, у сали Гимназије “Слободан Шкеровић“, али му је Гимназија накнадно отказала гостопримство. Због тога, са жаљењем, обавјештавамо заинтересоване грађане Подгорице, да и поред њиховог огромног интересовања, концерт мора да буде отказан. Матица српска се често суочава са различитим облицима опструкције, али, увјерени да грађани Црне Горе препознају нашу неспорну вољу да презентујемо и популаришемо највише вриједности нашег народа, стрпљиво ћемо наставити да свима дајемо могућност да уживају у културним и научним достигнућима српског народа.

 

предсједник УО Матице српске –

Друштва чланова у Црној Гори

 доц. др Владимир Божовић

__________________________

Текст објављен на порталу „ИН4С“, 23.2011.

Матица српска: Отказан наступ “Кола“ у Подгорици