У Агенцији за националну безбједност Црне Горе (злогласној АНБ), или су запослени све сами аматери и антиталенти, или је ријеч о комплетним идиотима, у најоригиналнијем значењу те „дијагнозе“.

Више него увјерљиво о томе свједочи и најновији скандал у режији те милитантне и србофобичне организације чија мисија се своди искључиво на даноноћно праћење приватног живота и професионалног ангажмана противника компромитованог режима, чији је стварни газда, као што је познато, шеф владајућег ДПС-а.

Антисрпски карактер владајућег режима, преноси исту квалификацију и на њену тајну службу, која без икакве демократске контроле, спроводи налоге криминогених структура које владају државоликим провизоријумом, па би јој пристајао бољи назив Агенција за антисрпство (АзА), јер је њена стварна улога у друштву управо то.

Ако сте Србин, а при томе имате и још специфичну тежину, у најмању руку представљате предмет интересовања Удбе. Некад вас „само“ оперативно обрађују, наводно не водећи званичан досије (тако они кажу), а некад вам отворе књигу у којој вас позиционирају онолико високо колико тежите да вашем народу живот учините достојнијим. И у једном и у другом случају (у АНБ БЈРЦГ то је пракса), не воде нарочито рачуна о архиви, односно документацији коју (не) заводе, па се дешава да о истом случају издају и два, по свему различита, документа. АНБ је етнички чиста од Срба. Као што се зна, међу скоро пола хиљаде званичних радника АНБ, тек је троје оних који се, опет по задатаку „фирме“ у којој раде, формално само изјашњавају као Срби.

Најновији скандал проистекао из АНБ-а, односи се на прислушкивање професора Владимира Божовића.

Подсјетимо, Агенција за националну безбједност спроводи мјере тајног надзора над предсједником Управног одбора Матице српске у Црној Гори др Владимиром Божовићем, професором на Природноматематичком факултету у Подгорици

Прислушкивање др Владимира Божовића, не кореспондира са препорукама ЕУ, нити са државном безбједношћу, већ представља наставак дуготрајне политике, на чијем је челу организовани криминал.

Политички представници опозиционих партија су, у изјавама за наш портал, осудили овакво понашање АНБ-а, сматрајући то доказом колико је црногорско друштво „строго“ контролисано.

Медојевић (ПзП): Гдје је Кељменди патриота, професор Божовић јесте непријатељ

Поводом случаја прислушкивања Предсједника УО Матице Српске у Црној Гори Владимира Божовића огласио се лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић и позвао надлежне да Агенцију за националну безбједност, као „наследницу злочиначке традиције УДБЕ“ треба одмах трансформисати, објавити имена сарадника по политичкој линији, њене кадрове лустрирати и формирати нову обавјештајно безбједносну агенцију очишћену од политичких послушника и сарадника организоавног криминала.

Медојевић тврди да безбједносне службе у Црној Гори још увијек нијесу деполитизоване, што их изједначава са „злогласном“ Удбом. Он указује да је избор „мета за обраду“ основни показатељ о каквој се служби ради.

„Умјесто да су легитимне мете њихових активности структуре организованог криминала, нарко-босови, перачи пара, трговци оружјем, корумпирани државни функционери, а посебно припадници служби који су на платном списку мафије, терористи и екстремисти, службе и даље, по старој методологији УДБЕ, под обрадом држе неистомишљенике актуелне власти“, казао је Небојша Медојевић додајући да је „случај Божовић“ још једном показао да су „у свијести руководилаца АНБ-а Срби и њихови представници у Црној Гори државни непријатељи“.

„За мене као изворног суверенисту, срамотно је да АНБ све Србе у Црној Гори, њихове политичке и културне институције доживљава као пријетњу националној безбједности, а да Шарић, Калић, Кељменди, Суботић и слични имају третман патриота и заслужних грађана“, казао је Медојевић и додао да су за њега као „изворног суверенисту“ Срби у Црној Гори „своји на своме“.

„Било би јако интересантно чути образложење директора АНБ, како један Србин из Уба Станко Суботић, за којим постоји расписана црвена интерполова потјерница није под „обрадом“, како су Срби Легија, Кум и Шиптар добили чак и службене легитимације АНБ и оружје, а један интелектуалац и академски грађанин Владимир Божовић, представља опасност за националну безбједност Црне Горе“, рекао је он.

Вучићевић (НС): Нема пута у ЕУ са оваквим АНБ-ом

Лидер Народне странке Дејан Вучићевић прислушкивање Владимира Божовића тумачи као тешко нарушавање Закона о људским правима и Закона о праву на приватност, што је „сигнал за озбиљну позорност свих слободномислећих грађана Црне Горе и оштру реакцију“. Вучићевић позива АНБ да се огласи по овом случају са конкретним чињеницама о против-државном дјеловању Владимира Божовића, или ће у противном њена професионалност бити озбиљно доведена у питање:

„АНБ мора јасно саопштити, обзиром да случај узима већ озбиљне конотације, који су гријеси господина Божовића у односу на државу и њен систем, или је његова „обрада“ последица личних, произвољних процјена господе Предсједника и премијера о њему“, рекао је Вучићевић, подсјетивши на сличне активности АНБ-а у случајевима протојереја Велибора Џомића, предсједника НС-а Предрага Поповића и многе друге што изазива сумњу да АНБ „свјесно преузима улогу грађанске дискредитације људи само зато што припадају једном националном корпусу“.

„Очекивати успјешан почетак преговора за придруживање Европској унији са таквом службом, обична је илузија“, закључује Дејан Вучићевић.

Даниловић (НОВА): Изабрали су погрешног човјека

За замјеника предсједника Нове Горана Даниловића праћење опозиционих политичара и универзитетских радника, није новост, па зато није изненађен због „присмотре“ АНБ над Владимиром Божовићем, сматрајући да Божовићу треба да служи на част што је под присмотром оваквих служби, што је дефинитивна потврда да је он слободан човјек. Даниловић сматра да је АНБ изабрао погрешног човјека за застрашивање.

„Знајући господина Божовића вјерујем да су изабрали погрешног човјека за застрашивање“ изјавио је Даниловић.

„Из угла острашћених режимских ловаца Владимир Божовић је инспирација више, јер је предсједник управног одбора Матице Српске у Црној Гори. Не вјерујем да су поштеђени ни други чланови Матице, само што за сада о томе нема довољно доказа. Чињеница да је уз свештенике Српске цркве мета за праћење и професор на универзитету говори да су структуре Ђукановићевог режима и даље моћне, боље речено нетакнуте. Или ће Лукшић почети да чисти брлог око себе, или ће га међународна заједница прецртати“, рекао је Даниловић и додао да опозициони посланици из Одбора за безбједност неће прећи ћутке преко ове афере, коју ће, како је рекао, „расвијетлити до краја“.

Кнежевић (СНП): Доказ тоталитарног система

Посланик СНП-а Милан Кнежевић сматра да мјере тајног надзора над Владимиром Божовићем, које спроводи АНБ, представљају још један доказ тоталитарности тајних служби које су остале главна полуга режима у његовом очајничком настојању да задржи власт.

„Ако је Божовићево залагање за равноправност српског језика у образовном процесу био повод за прислушкивањем, онда је потпуно оправдана сумња да АНБ може прислушкивати или већ прислушкује свих 43 одсто грађана који су се на попису изјаснили да говоре српским језиком“, казао је Кнежевић.

Он је подсјетио да је ЕУ препознала Црну Гору као државу која има проблем са организованим криминалом.

„То не би било тако да је АНБ којим случајем овакву приљежност у спровођењу мјера тајног надзора примијењивао над Шарићем, Калићем и осталим осумњиченим за организовани криминал“, казао је Милан Кнежевић.

Кадић (ДСС): Доказ да је Божовић слободан човјек

Предсједник Демократске српске странке Ранко Кадић сматра да је то што Агенција за националну безбједност спроводи мјере тајног надзора над др Владимиром Божовићем, предсједником Управног одбора Матице српске, нешто што није неуобичајено за данашњу Црну Гору и њену власт, којој су овакви недемократски методи постали главно оружје у борби са политичким неистомишљеницима и грађанима који слободно износе своје ставове.

„Ово професору Божовићу треба да покаже да га АНБ прати само зато што се понаша као слободан човјек, што ће и у будућности бити упркос полицијским притисцима, а свим грађанима ово би требало да буде још један показатељ у каквом недемокатском друштву живимо у ком се на овакав начин крше људска права и слободе“, рекао је Кадић за наш портал.

_________________

Текст објављен у дневном листу „Дан“, 16.12.2011.

Медојевић: Гдје је Кељменди патриота, професор Божовић јесте непријатељ
Tagged on: