Идентитетска питања су на свим изборима била релативно високо, у оном скупу тема којим су се бавили прорежимски политички актери, али и они опозициони. Углавном је режим наметао та питања јер је то класично средство којим се оштро дели и поларизује јавност у Црној Гори, а на тај начин се врло лако контролишу изборни процес и бирачко тело.

Председник извршног одбора Матице српске у Подгорици и члан експертског тима носиоца листе „За будућност Црне Горе“  Владимир Божовић тако у интервјуу за Спутњик коментарише ситуацију у Црној Гори уочи парламентарних збора.

Интервју проф. др Владимира Божовића преносимо интегрално са портала Спутњик.

Колико су ови избори другачији од претходних с обзиром на то да је на површину испливало питање идентитета, а са њим и однос према Цркви?

– Новост је што је идентитетско питање везано за питање вере и односа према СПЦ нарочито изоштрено усвајањем проблематичног закона који је невино назван Закон о слободи вероисповести и правном положају верских заједница у Црној Гори.

Да ли се слажете са оценама да су ови избори историјски?

– Ови избори јесу значајни. Међутим, чујем с времена на време те призвуке да од ових избора зависи опстанак, примера ради, Цркве, што је потпуна бесмислица. Црква је опстајала и у много тежим условима него што су ови или што нам можда следе након ових избора. Ово питање може да реши одређене проблеме. Можемо да добијемо нову парламентарну већину која ће релаксирати прилично напету атмосферу у Црној Гори, али да ће то пресудно утицати на опстанак Цркве је, најблаже речено, предимензионирано и нетачно.

Колико се изјавама попут те да ће Црна Гора створити нову цркву дели друштво?

– Што се тиче Цркве, не бих рекао да има нарочитих подела, али такве изјаве свакако доприносе утиску карикатуралности система и протагониста власти у Црној Гори. Неко ко се номинално залаже за секуларну државу у 21. веку јавно у свом програму декларише намеру да ће основати државну цркву? То је у најмању руку карикатуралан моменат.

Може ли то да традиционалне присталице ДПС-а одврати од давања свог гласа владајућој коалицији?

– Може један део гласача. То се евидентирало кроз нека испитивања јавном мњења, мада ја сумњам у та истраживања када је Црна Гора у питању. Имам мноштво разлога зашто таквим испитивањима не верујем у потпуности, међу којима су укупна атмосфера и стање репресије у коме живимо. Али, и таква испитивања су регистровала не тако безначајан пад поверења у ДПС.

Oчекујете ли немире на гласању?

– То је врло незгодно проценити. Мој утисак је да је то већ постало закономерно средство актуелног режима којим покушавају да обезбеде недостајућу подршку. Не бих се изненадио да режим исценира тако нешто. Важно је напоменути да, нарочито на овим изборима, једино режиму одговарају нестабилност и инциденти, јер имају мање подршке.

Како коментаришете наводе да се Србија и Русија мешају у изборе?

– Они користе и користили су, нарочито 2016, један општи, нарочито на Западу успостављени наратив о руском мешању у поједине изборе. У одређеним западним центрима моћи чак је и добродошло да у некој земљи постоји судска верификација тог мешања. Зато смо имали онакав ток судског поступка у ком је било потпуно јасно да не постоји ниједан релевантан доказ за тврдње тужилаштва и пресуду Вишег суда.

Носилац листе „За будућност Црне Горе“ Здравко Кривокапић изјавио је да би могао да преузме владу, али само ако су уз њега стручни људи, а не политичари. Да ли бисте били део тог кабинета?

– Нисам размишљао о томе. Сем тога, ја сам по професији математичар, предајем на универзитету и бавим се стварима које су удаљене од зона интересовања ове владе. Идеја која окупља стручњаке је природна и пожељна, али није нова. Одавно се заговара у Црној Гори. Влада која ће бити заснована на стручности, а мање на политичкој припадности је преко потребна Црној Гори.

Влада би веома лако могла да се састави са три опозиционе листе. Ако би заживела, да ли би имала пун или половичан мандат?

– Не бих да звучим претенциозно, али моје мишљење је да би оваква влада могла и требала да функционише у наредних пар година како би стабилизовала систем и створила услове за прве демократске изборе у Црној Гори, јер ови избори то нису. Ови избори ће бити само делимичан одраз народне воље.

Објављено 29. 8. 2020. на порталу Спутњика.

(ВИДЕО) Проф. др Владимир Божовић: Инциденти на дан избора одговарају искључиво режиму у Црној Гори