Владимир Божовић – Матица српска у Црној Гори, фото: ТАНЈУГ

Предсједник Извршног одбора „Матице српске“ у Црној Гори Владимир Божовић поручио је да стање у Црној Гори може да нормализује само онај ко га је и направио.

Божовић истиче да је то власт, али је питање да ли то она уопште жели.

Он истиче да су последњих дана народ трпи врло снажне и несхватљиве облике репресије, што је последица спорног Закона о вјерским слободама.

Свакодневно се хапсе људи због изражавања својих ставова. Ушли смо далеко у зону вербалног деликта кад фактички полиција дефинише шта је политички коректно, односно шта је дозвољено рећи, а шта није“ рекао је Божовић за Танјуг.

Он сматра да хапшења због тробојки на зидовима, која је са становишта власти неприхватљива, ствара атмосферу која подсјећа на нека ружна претходна историјска времена.

Једини ко може да нормализује ово стање јесте онај ко га је и направио оваквим. Мислим на режим. Дакле, они га могу вратити, али је питање да ли је то њима у интересу, а мени се чини да није„, оцјењује Божовић уз образложење да власт иде ка додатној радикализацији јер је то, „између осталог, један од видова хомогенизације њиховог најтврђег гласачког тијела“, додао је он.

Како је навео, власт је по свему судећи изразила ствој став по питању више него спорног закона и по последњим најавама које су чују из кабинета премијера Душка Марковића они инсистирају на разговорима, али искључиво у оквиру примјене закона.

Изјава за Танјуг - јануар 2020.

„Дакле, њихова полазна тачка је да је закон ту, такав какав је, са свим својим дискриминаторном елементима, тако да је питање уопште смисла и искрености једног таквог позива када позивате другу страну, а друга страна у Црној Гори је народ“, каже Божовић, уз констатацију: „Позивате их да разговарају о примјени онога што их је навело да протестују, да излазе на улицу у једном мирном, литијском, молитвеном ходу противљења оваком законском решењу“, истакао је он.

Влада рачуна на замор

Божовић истиче да су коријени и разлози због чега је народ на улицама веома дубоки и упорност и масовност протеста говори управо о томе.

„Што се тиче сагледавања протеста из угла Владе, односно режима у Црној Гори, нажалост њих не обавезује ово што се дешава, односно барем тако дјелује. Они у овом тренутку једноставно рачунају на замор, проток времена и да ће то спласнути прије оног што је за њих апсолутно важно, а то су избори„, рекао је Божовић.

Владимир Божовић – Матица српска у Црној Гори, фото: ТАНЈУГ

На питање да ли је могуће постићи компромисно решење, Божовић каже да компромис између дискриминације и равноправности може бити само равноправност.

Не можемо говорити о компромису који иде у правцу апсолутне дискриминације што јесте форма и суштина овог закона. Подсјетићу да су прије доношења закона потписани уговори са свим другим традицоналним вјерским заједницама, са потпуно гарантованим правима, изузев Српској православној цркви као најбројнијој, која је остављена по страни, чак је игнорисан став да се сличан увовор потпише и са њима“ истакао је Божовић.

Извор: ТАНЈУГ.

————————————————–

Објављено на порталу ИН4С, 30. 1. 2020.

Божовић: Власт иде ка додатној радикализацији – компромис између дискриминације и равноправности може бити само равноправност