Ана Томашевић и Владимир Божовић у емисији Радио Београда ”Вечерас заједно”

Матица српска у Црној Гори ове године обележава деценију постојања. Председник Извршног одбора Матице професор Владимир Божовић оцењује да није ни лако ни једноставно бавити се српским идентитетским темама у Црној Гори. „Матица српска која у својој агенди има неговање српске културе и писмености стално је на тапету, да не кажем на нишану врло репресивног режима у Црној Гори. Режим то ради у покушају да друштвену збиљу очисти од српских елемената. Самим тим, сваки наш рад и поступак у јавности је специфично третиран и оптерећен репресивним механизмима”, каже Божовић за Радио Београд.

Он је, у емисији „Вечерас заједно“ коју води Ана Томашевић, оценио да Матица, упркос томе успешно ради на ширењу и неговању и чувању српске културе и баштине.

„Имамо богату издавачку делатност, културну и научну публицистику, организујемо трибине у дивном простору у центру Подгорице, где је и читаоница. Долазе млади и студенти и учествују у животу Матице”, појашњава Божовић и додаје да су везе са Београдом и Матицом српском у Новом Саду природне и чврсте.

„Част нам је и задовољство што смо прво одељење Матице формирано ван територије Србије, слично постоји у Бања Луци. Везе су јаке, сарађујемо на бројним пољима”, рекао је Божовић. „Међутим, у црногорској јавности, бар што се тиче мејнстрим медија, Матице нема. Ту постоји један дисциплинован бојкот свега што Матица ради, што је нама доказ да то чиме се бавимо има тежину и вредност. На пример, Матица српска организује обележавање годишњице рођења Борислава Пекића, који је иначе рођен у Подгорици и самим тим било би потпуно природно да тај догађај буде присутан у црногорској јавности и медијима. Ми смо организовали велики научни скуп али тај догађај у медијима је остао без трага.”

Божовић се осврнуо и на Закон о слободи вероисповести, који је, како каже у ствари закон о отимању имовине СПЦ:

„То је његова основна интенција. Потпуно је јасно да се ради о бруталном насиљу над СПЦ у жељи да се збришу сви трагови српског идентитетског елемента из живота и историје овог поднебља”, закључио је Божовић.

Аудио:

—————————————

Преузето са сајта Стање ствари

Владимир Божовић: Матица српска на тапету црногорског режима