Иако је само пре неколико месеци пружао руку српским странкама да уђу у његов кабинет (позив одбијен), црногорски премијер Мило Ђукановић ових дана опет осипа паљбу по њима. Он је, наиме, отворено поручио грађанима Подгорице и других 11 општина у којима ће се 25. маја одржати локални избори, ако гласају за Демократски фронт, односно Нову српску демократију, државност Црне Горе ће бити доведена у питање!

– Демократски фронт и даље доминантно чини Нова, чија је идеологија четништво. А пројекција Црне Горе им је провинција у саставу Србије – изјавио је Ђукановић, гостујући на Јавном сервису.

Политички аналитичар Владимир Божовић каже за „Новости“ да је Ђукановићев позив Србима да уђу у власт важио само „до прве политичке кривине“.

Он је желео да му Срби својом бирачком снагом помогну да преброди критичан изборни процес, а онда би их на некој наредној кривини, због неког новог интереса, избацио као што је то уосталом радио и раније – уверен је Божовић. – Кад је схватио да му то не иде лако, онда се вратио да лови „деструктивне снаге“ и „државне непријатеље“. Мило Ђукановић је обесмислио све институције државе, направио од њих папирнате, потемкиновске творевине у којима борави гомила плаћених поданика које називамо државним намештеницима. Дакле, он јесте, иако не формално, а оно суштински, та држава на чију одбрану позива.

brana

Божовић оцењује да се Ђукановић суздржава од тога да позове присталице да бране њега лично и његову моћ и богатство, већ то чини кроз чувену флоскулу о „одбрани државе“. Саговорник „Новости“ на питање колико би евентуална смена власти у држави била добра за Србе, одговара да би то годило свим народима.

Промена власти би пријала свима, па и српској заједници. Конкретно, српска заједница би том променом стекла прилику да преко својих политичких представника, који би били део нове власти, реши питање генералне равноправности, па и у процесу запошљавања, затим дискриминације српског језика и правног положаја СПЦ. Сматрам да се свако од тих питања може решити у потпуно демократској процедури и водећи рачуна о уравнотежености свих битних интереса у политичком систему – поручује Божовић.

Смета и Дробнич!

После Срба и Руса, премијеру Ђукановићу је засметао и Митја Дробнич, шеф Делегације ЕУ у Подгорици, због изјаве да Црна Гора није морала да се придружи санкцијама Москви. Овај Дробничев иступ Ђукановић је окарактерисао као – мешање у предизборну кампању!

– Није ово прва изјава такве врсте. Претходила јој је и она да је проблем Црне Горе што се власт није дуго мењала, што је политички нонсенс. Није обавеза Црне Горе да се усагласи са ставовима ЕУ, али се то подразумева – рекао је Ђукановић.

________________________

Текст објављен на порталу „Новости“, 11.5.2014.

Мило нуди сарадњу само до прве кривине