Обзиром да Основни суд у Подгорици изгледа „није информисан“ о постојању важеће пресуде Врховног суда Црне Горе, који је потврдио ваљаност уговора о власништву простора Ауто-мото савеза Србије на Римском тргу, у ком је легални закупац друштво чланова Матице српске у Црној Гори, јутрос су се у 10 сати појавили судски извршитељи у пратњи полиције.

У друштву извршитеља и полиције био је и заступник ХТП „Велика плажа“ из Улциња, предузећа које уз примјену чудноватих „правних“ конструкција покушава да се домогне простора.

„Истина је да су просторије раније биле под судским спором, али је Врховни суд Црне Горе 2010. године донио правоснажну одлуку по којој је једини власник АМС Србије“, каже за ИН4С Владимир Божовић, предсједник Управног одбора Матице српске у Црној Гори.

„Све је потпуно правно чисто, а овај догађај једино се може одредити као непоштовање одлуке највише правне инстанце – Врховног суда.“

Покушај исељења се догодио у току Омажа Новици Тадићу и промоције књиге „Ту сам, у тами“, а тог тренутка у просторијама Матице српске био је приличан број грађана међу којима и посланици и одборници СНП, НОВЕ, ДСС, НС, књижевници, пјесници, професори универзитета и чланови Матице. Судски извршитељи и полиција су уз међусобну консултацију , потом, донијели одлуку да не приступе извршењу јер, како су полицајци навели, тешко да могу одједном да похапсе толико људи.

“Овакав бесправни и насилни покушај истискивања оних који,не само локално, већ и регионално и интернационално раде на унапређивању и обогаћивању културне сцене у ЦГ, сматрамо недопустивим”, каже Радомир Радевић, организациони секретар друштва чланова Матице српске у Црној Гори.

“Ове покушаје видимо и као дио ширег негативног принципа упереног против сваког настојања баштињења промоције српске културе у Црној Гори. Стога, апелујемо, да се овакви покушаји препознају као културоцидни, те као такви јавно означе и наравно – сузбију”.

________________________

Текст објављен на порталу „ИН4С“, 6.3.2012.

Видео запис – Танјуг

Видео запис – ТВ „Корона“

Видео запис – Вијести

На омажу пјеснику, међу званицама, и незвани гости – полиција и судски извршитељи