Срби из региона разговарали са председником Србије Борисом Тадићем. Србија ће и даље помагати сународницима у окружењу.
Наша земља ће учинити све да помогне својим сународницима у окружењу и да истовремено унапређује односе са суседима, поручио је у петак председник Борис Тадић, након што је у Београду разговарао са представницима Срба из региона.

Он је истакао да је Србија свесна своје одговорности у очувању националног идентитета и поновио да Срби треба да буду лојални грађани држава у којима живе. Представници Срба из региона изразили су пуно разумевање и подршку напорима које Србија чини да се ситуација на Косову реши кроз дијалог и мирним путем.

Састанку су, присуствовали председник РС Милорад Додик, члан Председништва БиХ Небојша Радмановић, председавајући Већа министара БиХ Никола Шпирић, лидер хрватске СДСС Милорад Пуповац, а из Црне Горе председници СНП Срђан Милић и Нове Андрија Мандић, као и водеће личности политичких, културних и невладиних организација Срба из Македоније, Словеније, Румуније и Мађарске.

Разговорима је претходила седница Савета за Србе из региона, којој је присуствовао српски државни врх – Славица Ђукић-Дејановић, министри Вук Јеремић, Жарко Обрадовић, Предраг Марковић, војвођански премијер Бојан Пајтић…

Представници Срба из региона поздравили су одлуке са седнице Савета, које се односе на смањење конзуларних такси код примања и отпуста у држављанство Србије. Они су као добар корак оценили пројекат Министарства просвете додељивања стипендија нашим сународницима из суседних земаља.

На састанку, иако позвани, нису се појавили црногорски министри Миодраг Радуновић и Тарзан Милошевић, као и бивша министарка Гордана Ђуровић. Српски премијер Мирко Цветковић поручио је у петак да позив није имао за циљ мешање у унутрашње ствари Црне Горе, већ јачање односа две државе.

Среле се опозиције две државе

О унапређењу положаја српског народа у Црној Гори, али и сарадњи две странке, у петак су разговарали и лидери СНС и Нове, Томислав Николић и Андрија Мандић.

Они су закључили да политичке организације српског народа изван Србије имају обавезу не само да сарађују са државом већ и да у њој проналазе партнере. У наредном периоду они ће радити на унапређењу односа двеју земаља, јер у то морају да се укључе не само они који су на власти већ и они из опозиције.

Састанку присуствовала елита Срба из региона

Састанку су, између осталих, присуствовали председник Републике Српске Милорад Додик, председник Српског народног вијећа у Републици Хрватској Милорад Пуповац и председник Социјалистичке народне партије у Црној Гори Срђан Милић.

Представници Срба из региона су поздравили одлуке са данашње седнице Савета Републике Србије за односе са Србима у региону, које се односе на смањење конзуларних такси код примања и отпуста у држављанство Србије, и као добар корак оценили пројекат Министарства просвете о додељивању стипендија Србима из суседних земаља.

Из Републике Српске на састанку су учествовали и члан Председништва БиХ Небојша Радмановић, председавајући Савета министара БиХ Никола Шпирић, министарка за економске односе и регионалну сарадњу Жељка Цвијановић и шеф кабинета председник РС Драшко Милиновић.

Од представника Срба из Црне Горе на састанку су били председник Нове српске демократије Андрија Мандић, председник Демократске српске странке Ранко Кадић, председник Народне странке Предраг Поповић, председник и генерални секретар УО Матице српске – Друштво чланова у ЦГ Владимир Божовић и Блажо Паповић, као и Зоран Жижић.

Од Срба из Хрватске поред Пуповца ту је био и председник Заједничког већа општина Вуковар Драган Црногорац.

Из Македоније су на састанку били председник Демократске партије Срба у Македонији и посланик у Собрању Македоније Иван Стоилковић, заменик министра културе у Влади Македоније Драган Недељковић. Милутин Станчић из Културно-информативног центра Спона и Богољуб Нинић из Српског културно-просветног и информативног центра Вук Караџић.

Од Срба из Словеније на састанку код Тадића су били председник Савеза српских друштава Словеније Драго Војводић и члан Српског културног центра Данило Киш у Љубљани Петар Дамјанић.

На састанку су били и председник Савеза Срба у Румунији Славомир Гвозденовић, члан Државног комитета за мањине Албаније Бледар Башановић и председник удружења српско-црногорске мањине у Албанији Морача-Розафа Павле Јакоја док је из Мађарске био председник Земаљске самоуправе Срба у Мађарској Љубомир Алексов.

____________________

Текст објављен на порталу „ИН4С“ , 23.12.2011.

Тадић и Срби из региона: Брига матице
Tagged on: