Агенција за националну безбједност спроводи мјере тајног надзора односу на предсједника Управног одбора Матице српске у Црној Гори Владимира Божовића, професора на Природноматематичком факултету у Подгорици. Црногорска тајна полиција прати све његове активности у Црној Гори, а то потврђује и одговор АНБа који је потписао Мирко Миловић, шеф кабинета директора те службе Владана Јоковића. У одговору Агенције Владимиру Божовићу наводи се како АНБ, сагласно члану 18 став 3 Закона о Агенцији за националну безбједност, није дужна да достави тражено обавјештење, заштита јавног интереса прописана овим законом разлог је за ограничење приступа информацијама.

Божовић је тражио 12. септембра 2011. године обавјештење да ли је СБ предузимала мјере прикупљања података о њему, да ли је вођена евиденција његових личних података и да му се дозволи увид у препис података које та служба посједује. Одговор из АНБ стигао је тек након интервенције члана Одбора за безбједност и одбрану Предрага Булатовића, који је захтијевао од Јоковића да одговори Владимиру Божовићу. Вјерујем да је све почело након што су ме Филип Вујановић и Игор Лукшић током разговора са званичницима из Србије и представницима опозиције у Црној Гори означили као српског екстремисту и то у контексту мог залагања за равноправност српског језика у образовном процесу, казао је Божовић „Дану“ и потврдио да се обраћао АНБу како би провјерио да ли је предмет интересовања те службе. Он се обратио Булатовићу писменим путем, наводећи да је законом предвиђен рок у којем је Агенција била у обавези да одговори на захтјев, одавно прошао те да постоји извјестан степен сумње да се ради о одређеном облику политичке опструкције.

Схватам да би овај апел за заштиту законитости упућен вама био сувишан у систему са другачијом праксом и ослобођеном посебних околности. Те околности се, прије свега, односе на чињеницу да су у гро званичних разговора предсједник Црне Горе Филип Вујановић, као и предсједник Владе Игор Лукшић дали на мој рачун. С обзиром на то да не познајем поменуту господу, када њихове оцјене нијесу могле доћи у уобичајеном поступку карактерне анализе постао је једини логичан избор моје обраћање АНБу , наводи се у писму Булатовићу.

Предсједник Управног одбора Матице српске сматра да су управо такве квалификације од стране Лукшића и Вујановића имале за последицу да он буде под мјерама тајног надзора од стране АНБа.

У тренутку када је у јавности присутна застрашујућа репресивна кампања према организацијама и институцијама које припадају српском идентитетском контексту јавља се основана сумња да је и овај догађај везан за покушај дискредитације Матице српске, Друштва чланова у Црној Гори, као и лично мене као предсједника УО ове организације , нагласио је у писму Божовић.

Члан Одбора за безбједност и одбрану Предраг Булатовић о овом проблему говорио је и на затвореној сједници тог скупштинског тијела 14.11.2011. године и тада је затражио одговор од Јоковића. Одговор је услиједио тек 8. децембра. Божовић је након што је добио одговор упутио писмо шефу тајне полиције, у којем је навео да је одговор Агенције упућен 8.12.2012. и да је тиме очигледно прекршен закон на који се позива АНБ. – Обесмишљавање функције и законитости Вашег рада као руководиоца Агенције, додатно је потцртано чињеницом да је за редовну и уобичајену процедуру остварења грађанског права на крају била потребна интервенција члана Одбора за одбрану и безбједност.

Пикантан детаљ је да је службеница по пријему мог захтјева искрено и врло увјерљиво истакла праксу Агенције да се одговори достављају за свега пар дана. Претпостављам да ћете наћи начин да јој укажете да је таква информација у директном конфликту са Вашим објашњењем о „преоптерећености“ Агенције бројем захтјева, те да је то узрок „појединих“ кашњења. Сложићете се да „преоптерећеност“ као неслужбена и незаконска категорија, сем тона каткад симпатичног традиционалистичког изговора, не посједује никакав суштински значај. Посебно, „преоптерећеност“ као „аргумент“ се никако не би смјела наћи у склопу озбиљне коренсподенције или комуникације, а што се, ипак, према мојим сазнањима, дешава, у Вашем покушају правдања непоштовања законских рокова нагласио је Божовић у писму које је упутио Јоковићу.

У техничкоправном смислу, са аспекта поштовања закона о АНБу како је појаснио, кашњење од једног дана или пар мјесеци не прави разлику. Међутим, суштинска разлика је у чињеници да сте ме у периоду од истека законског рока за достављање одговора до 8.12.2011. свјесно ускратили за могућност адекватне реакцију у односу на, сад већ неспорну, чињеницу да сам под мјерама тајног надзора – наводи се између осталог у писму.

Он је нагласио и да ће, у складу са нормама домаћег законодавства и међународног права, тражити одговарајућу заштиту у односу на поступање Агенције као и одговорност Јоковића, за које сматра да су у значајној мјери угрозили његова права и безбједност, као и његове породице.

Сем упадљивог недостатка стила у одговору Агенције, уочавам озбиљне материјалне недостатке и контрадикторности које ћу истаћи у посебном обраћању. Сматрам да је читав поступак произашао из, нажалост, редовне, а незаконите праксе праћења политичких неистомишљеника режима. Како је политичка безбједност режима ваш фокус и суштина дјеловања, устаљено је да неистомишљенике кодирате као „безбједсносно интересантне особе“. Исказана осионост челника режима (предсједника и премијера), уз вјероватан пад концентрације и такта, демонстрирана на званичним састанцима на којима су подијелили свој доживљај мог карактера, необорив је доказ назначене праксе казао је између осталог Божовић.

Систематска тортура

Према ријечима Владимира Божовића, скоро да је сувишно истаћи да се у овом случају јасно прелама дух историјске епохе обиљежене информбировском тортуром, а који се сасвим угодно башкари у раду Агенције и начину руковођења исте. Стога, и гротескно и вицкасто дјелује члан 3 Закона о АНБу у коме се каже да је Агенција „политички и идеолошки“ неутрална. Рачунајући на стварну а не прописану природу дјелатности Агенције, те на суштински непромијењене методе рада и циљеве од 1945, тај члан закона заправо дјелује као иронични епитаф покушају да се рад службе на чијем сте челу уведе у праксу демократских система и прилагоди духу времена у ком живимо казао је Божовић у обраћању Јоковићу.

Ипак, вјерује да ће, како је казао, неминовност промјена дати прави садржај поменутој норми.

Tиме ће се коначно отклонити могућност да се врши системска тортура над појединцима и организацијама који не одговарају тоталитаристичким режимским амбицијама, закључио је он.

Јоковић ћути

Како бисмо добили и званичну потврду да се у односу на Владимира Божовића примјењују мјере тајног надзора, упутили смо јуче званичан захтјев директору АНБа Владану Јоковићу. У захтјеву смо навели да би у циљу објективног информисања јавности требало да одговори на питање да ли АНБ спроводи мјере тајног надзора у односу на предсједника Управног одбора Матице српске Владимира Божовића. Навели смо и да уколико Јоковић не одговори на ово питање јуче до 15 часова, сматраћемо да су потврдили ову информацију. Одговор из АНБ није стигао до закључења овог броја нашег листа.

Прислушкују предсједника УО Матице српске
Tagged on: