Уситњено, „свезано камење” се (узалудно) нада неким бољим људима него што их ова земља има. Да их има, било би и вријеме боље. То би могло да буде вријеме у ком су шефови нарко-картела, њихове приватне судије и полицајци, убице, жбири… везани“, реаговао је на хапшење једног од лидера Демократског фронта Небојше Медојевића професор Универзитета Црне Горе и предсједник УО Матице српске Владимир Божовић.

„Можда ће ова кратка рефлексија на стих забрањеног пјесника побудити нешто више државотворних сензација код чувара Устава, посебно ‘уставног патриотизма’, кад већ класична сачекуша, киднаповање Небојша Медојевић и најава истог за Милана Кнежевића, без икаквог, чак ни формалног правног покрића то извјесно неће.

Пазите, то се дешава у земљи у којој је фабриковање и симулација права (и не само права) ноторна, свакодневна ствар. Печатирани папир мање, више – то заиста овдје није проблем. Од 1948, извјесно, али није да тог није било и раније“, истиче Божовић и додаје:

„Вјероватно је сувишна илустрација, али ово је земља у ком Виши суд додјељује статус свједока сарадника криминалцу, убици, под једним именом, да би у току суђења било испитовано лице под другим именом. И? Мало комешања у лаичкој јавности, али то ‘прође’. Звијезде ‘уставног патриотизма’ жмиркају, звиждућу и стресају прашину са рукава.

Очигледно, неком се синоћ јако журило, иначе би све било lege artis у мафијашком поретку отужне свакодневице“.

 


Чланак, по фејсбук статусу, објављен 30. 11. 2018. на порталу ИН4С.

Да су људи бољи, и вријеме би било боље