„Историјска блискост Русије и Црне Горе не може да буде укинута, чак и ако јесте нарушена“ – проф. др Владимир Божовић, предсједник ИО Матице српске у Црној Гори

Професор Природно-математичког факултета у Подгорици, др Владимир Божовић, предсједник Матице српске у Црној Гори, дипломирао је математику у Подгорици, магистрирао у Београду, а докторирао на Florida Atlantic University   у Америци.

Prof.-dr-Vladimir-BozovicУпркос свему што јесте, сигуран је да се налази под мјерама тајног надзора.

Свјестан да Матици српској ни у Србији није лако с обзиром на стање културе и науке уопште – нада се да није тако тешко као у Црној Гори, гдје је мислити на српском постало ризично.

Да није било фалсификата на посљедњем попису, српска језичка заједница би и даље представљала апсолутну већину. Најзначајнија дјела српске културе и књижевности избачена су из школских програма. Уочава се креативност у тумачењу историјских чињеница, при чему очигледни фалсификати замјењују факте.

Наопак систем кад је уроњен у море свакодневног живота дијели судбину спојених судова.

Рашнирава се све пред нашим очима: школство, здравство, судство…

Морална и професионална слабост црногорске стручне јавности огледа се у томе што никада није показала – част појединцима – очигледан отпор према фалсификаторима бољег данас. Боље данас не постоји. Дани које живимо могли су да буду стопут бољи да су се бољи питали.

Тема Срби ван Србије данас нема политичку тежину у Србији, јер се изгубио осјећај заједништва, али не треба одустати од тежње да се Срби ван Србије не виде као дијаспора. Чекамо, јер шта нам друго преостаје, нову велику геополитичку прерасподјелу моћи која би Србију и српски народ у Црној Гори и Републици Српској позиционирала на начин који им у историјском и реал-политичком смислу припада.

Званична Црна Гора, држава корумпирана једним човјеком, јесте увела санкције Русији – јер је криминални режим са својим тајкунским окружењем прибавио печате и њима овјерава своје постојање као легално. То руску власт не обавезује. Историјска блискост Русије и Црне Горе не може да буде укинута, чак и ако јесте нарушена.

Расположење јавности унутар тоталитарног режима је већински против НАТО-а. Фалсификоване анкете готово да то доказују, иако Ђукановић упорно себе и своју породицу покушава да прода Америци за личну сигурност. Геополитички вектори потказују нарастајући утицај Русије с једне и покушај Њемачке да се ослободи загрљаја Америке с друге стране, што Србији и Црној Гори може донијети неравнине у будућности, премда су неравнине наша историјска константа.

Промјена власти у Црној Гори донијеће српској заједници прилику да ријеши питање равноправности, дефинише питање српског језика, и правни положај Српске православне цркве.

__________________

Текст је припремио Никола Маловић за ”Недељник”, а објављен је и на порталу ИН4С.

 

Недељник: Овако мисли предсједник ИО Матице српске у Црној Гори