Осокољена победом на локалним изборима у Беранама, опозиција се нада тријумфу и у 12 општина где ће грађани, 25. маја, бирати локалну власт, док из ДПС поручују да се то „никако неће догодити“.

Партије и предизборне коалиције предале су више од 50 изборних листа, а на изборе ће први пут изаћи и грађани најмлађе општине – Гусиња. У Подгорици су предате четири и то Демократски фронт – Миодраг Лекић, Коалиција за европску Подгорицу – Мило Ђукановић, Европско лице Подгорице – Драган Богојевић и СНП.
pecinari
И власт и опозиција оцењују да ови избори по значају превазилазе претходне, јер евентуални „пад“ ДПС, који прижељкује и дугогодишњи коалиционих партнер СДП, могао би драстично да промени политичку слику Црне Горе. Те нимало веселе позиције свестан је и Мило Ђукановић, који поручује да би евентуална победа опозиције, нарочито у Подгорици, била увертира у политичку дестабилизацију Црне Горе.

Резултат избора у Подгорици је у директној пропорцији са степеном онемогућавања ДПС у изборним манипулацијама. Као што смо видели у Беранама, један акт грађанске храбрости и одговорности је резултирао превагом на изборима. Да није било тог чина, резултат у Беранама био би другачији – каже за „Новости“ политички аналитичар Владимир Божовић.

Додаје да је на сцени, још од почетка вишестраначја, брутална крађа гласова, као и примена различитих изборних манипулација помоћу којих режим долази до предности.

Не сумњам да ће читав репертоар тих манипулативних радњи бити спроведен и у Подгорици, али је само питање у ком обиму. Ако опозиција успе да спречи у одређеној мери неке од режимских манипулација, шансе за убедљиву победу су приличне – уверен је Божовић.

СДП се још раније дистанцирао од политике Миомира Мугоше и ДПС у Подгорици. Сада је у „вези“ са Позитивном. Може ли та коалиција бити „тас на ваги“ будуће власти у главном граду?

Шизофрена политичка позиција СДП у досад незабележеној политичкој улози „опозиције унутар власти“, уноси много забуне на иначе конфузној политичкој сцени. СДП се дистанцирао од Мугоше персонално, а не због политичких принципа. Да су принципи у питању, одавно би СДП напустила власт на државном нивоу у којој се бахатост, безакоње, корупција, демонстрира у много снажнијем облику – истиче наш саговорник.

Међутим, СДП министри су врло активни чиниоци те политике коју персонализује Ђукановић, додаје Божовић и објашњава да коалиција СДП-Позитивна може да буде „тас на ваги“, јер се једино они нису децидно одредили са ким би правили постизборну коалицију.

Они још вагају, иако све упућује да ће њихов избор бити „промењени“ ДПС, то јест онај без Мугоше. СДП је успео да преко коалиције са Позитивном увуче и један део искреног опозиционог бирачког тела који ће, како сад ствари стоје, учествовати у рестаурацији режимске коалиције у Подгорици – објашњава Божовић. – Познато је да СДП има врло јак антисрпски набој у својој политици и чини се да су ту доминантну црту успели да наметну и у новонасталом коалиционом политичком савезу. То је сигуран пут да се направи дистанца према опозицији а да се приближи ДПС.

________________________

Текст објављен на порталу „Новости“, 11.5.2014.

Црна Гора: Кривокапић тас на ваги