Културна мисија Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори наставља се вечерас извођењем још једне представе београдског Атељеа 212. У 20 часова у великој сали подгоричког Културно-информативног центра „Будо Томовић” почиње извођење комада „Терапија” по тексту Јордана Цветановића у режији Горана Марковића.

Како наглашва др Владимир Божовић, предсједник Управног одбора МС – Друштва чланова у Црној Гори, веома је битно да овдје људи континуирано имају могућност да „конзумирају” културни производ из Србије.

– Јасно је и видно је да се на нашем културном простору протеклих година осјећа недостатак најфинијих и најбољих културних садржаја из Србије. То је првенствено посљедица, и уједно је условљено политичким амбијентом који овдје влада. Но, формирањем Матице српске у Црној Гори постављена је добра основа за премошћавање недостатака, односно могућности да се оно што је највредније и најзначајније у културном смислу из Србије, али и окружења, види и овдје. МС је овдје да подстакне све људе који се добро осјећају у српској култури да посјећују наше програме и активно учествују у раду наше организације – каже Божовић.

Гостовањем и ове позоришне представе МС – Друштво чланова у Црној Гори наставља досадашњу праксу креирања културне понуде, односно додатног оживљавања културних дешавања у Подгорици.

– Постоји одређен простор, односно недостатак театарских дешавања, а за које очигледно у Подгорици постоји заинтересована публика. Трудићемо се и у будуће, да једном мјесечно, и то не само у Подгорици, већ и другим црногорским градовима, омогућимо публици да види неку квалитетну представу са сцена позоришта у Србији. Но, ово није тако једноставно, јер у многоме зависи од финансија – каже Божовић.

Крајем новембра у подгоричком Пословном центру „Крушевац” биће коначно завршене просторије МС – Друштва чланова у Црној Гори. Већ сада, заинтересовани тамо могу погледати занимљиву изложбу графика троје ликовних умјетника из Србије.

Поставка је насловљена „Свеже: београдска графичка сцена”, а чине је радови Милице Пантелић, Манета Радмановића и Жељка Лончара. Критика каже да умјетници припадају оним београдским умјетничким круговима у којима се на изразито савремен начин мијешају водећи и авангардни, шире прихватљиви и маргинални, те традиционални и експериментални токови.

– Планирамо да овај простор првенствено буде књижара. Но, биће кориштен и за друге намјене – као излагачки простор, што је већ учињено. Тако ће овдје моћи да се одржавају различити културни програми, и то ће бити нека врста културног епицентра, који ће, надамо се, вибрирати и свијетлити довољно далеко, да би се његово дјеловање осјетило јако у ширем простору. Сви они који уживају у најбољим резултатитма српске културе, надамо се, ту ће угодно проводити вријеме. Овај простор отворићемо и за представнике и културу других народа, јер смо отворени за сваку врсту културне сарадње и размјене. Биће нам задовољство да нашој публици прикажемо највиша достигнућа културе других народа са овог поднебља – каже Божовић.

У будућој књижари преовладаваће наслови еминентих издавача.

– На полицама ове књижаре доминираће углавном фонд који ће чинити издања Матице српске, Службеног гласника и Завод за уџбенике Републике Србије. Наравно, биће ту и других издавача. Планирано је и да у оквиру књижаре дјелују специјализовани пунктови. Односно, да путем Интернета корисницима омогућимо и приступ научним базама података – каже Божовић. Додаје да се нада да ће то бити не само културни, већ и научни простор.

„Терапија” из Атељеа 212

Подгоричка публика имаће вечерас прилику да погледа савремену драму „Терапија” која говори о људима који на све начине покушавају да буду срећни. У комаду глуме Светислав Гонцић, Срђан Тимаров и Наташа Балог Бракус. Текст је написао Јордан Цветановић, а комад режирао Горан Марковић. Сценограф је Марија Јевтић, костимограф Љиљана Петровић, композитор Ања Ђорђевић. Извођење почиње у 20 часова у великој сали КИЦ „Б. Томовић”.

_________________________

Текст објављен у дневном листу „Дан“, 31.10.2011.

П(р)отресање културне сцене