Предсједник Управног одбора Матице српске др Владимир Божовић саопштио је да та институција има одређена сазнања да се у Основном суду у Подгорици, налазе људи који су кршећи законске норме и правила судске праксе, очигледно заинтересовани да иселе Матицу српску из просторија у којима се налази. Он каже да су њихова сазнања поткријепљена и веома јаким материјалним доказима. Божовић каже да је резултат свега тога пријетња бруталном пљачком имовине предузећа Ауто-мото савеза Србије. -Сходно томе, ми смо предузели одређене мјере у заштиту законитости, и одлуке Врховног суда који је пресудио у нашу корист. У просторијама Матице, у том циљу, свакодневно се налазе посланици парламентарне опозиције, а уведена су и одређена дежурства. Значи, у сваком тренутку у нашим просторијама се налази по неколико посланика опозиције, стално су присутни и чланови Матице, као и грађани који су заинтересовани за наш рад као и за заштиту имовине, рекао је Божовић.

Он истиче да су у међувремену имали одређене најаве да ће доћи до насилног исељења, али директних покушаја није било.

-Најава је било, али ми наш режим који смо успоставили нећемо мијењати, док се ова ситуација коначно не ријеши. Једини начин да се све ово ријеши јесте да судски органи на основном нивоу уваже чињеницу да су веће инстанце донијеле одлуку о овоме. Поднијели смо више поднесака Основном суду у циљу да заштитимо наша права, истиче Божовић.

Пар судија у Основном суду, каже он, потпуно игноришу одлуку Врховног суда и сходно томе „имамо пријетњу да ћемо брутално бити исељени из легално закупљених просторија суштинског власника-Ауто-мото савеза Србије”.

-Мислим да је овдје чињеница да је Матица српска додатни мотив да се поменуте просторије насилно одузму. Свакако да је постојао примарни, материјални мотив одређених кругова који су заинтересовани прије свега за имовину Ауто-мото савеза. Када смо ушли као легални закупци просторија и најавили да желимо и да хоћемо да направимо ексклузиван простор у којем ће се одвијати културна дешавања тог тренутка су, вјероватно, и одређени политички кругови потпомогли другу заинтересовану страну у поступку. Ми настављамо са својим активностима и надамо се да ће књижара ускоро бити у потпуности опремљена. Планирамо да простор попунимо квалитетним садржајем најбољих издавача из Србије, Црне Горе и региона. Капацитет је око 5.000 књига а уједно ово би требало да буде интересантан читалачки простор за оне који се баве студирањем, истраживањем, поручио је Божовић.

Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори изнајмила је просторије на Римском тргу у Подгорици од власника (Ауто- мото савез Србије) који је своје власништво над просторијама потврдио правоснажном одлуком Врховног суда Црне Горе од 23. 11. 2010, под бројем 1590/10. На основу тог судског епилога Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори је приступило адаптацији поменутог простора у сврху отварања модерне књижаре.

У пресуди Врховног суда Црне Горе од 23. новембра 2010. године наводи се да су преиначене пресуде Вишег и Основног суда у Подгорици. – Као неоснован одбија се тужбени захтјев ХТП „Велика плажа”, којим се тражи да се утврди да је раскинут уговор о купопродаји закључен 1994. године, између поменутог предузећа и Ауто-мото савеза Србије, као купца и да се тужени обавеже да ослободи од лица и ствари пословни простор који је био предмет продаје – наводи се у пресуди Врховног суда. Такође, 7. априла прошле године Управа за некретнине Црне Горе донијела је рјешење којим се дозвољава промјена власништва у листу непокретности на Ауто-мото савез Србије.

_______________________

Текст објављен у дневном листу „ДАН“, 26.1.2012.

Посланици бране Матицу и одлуку Врховног суда