Америчка администрација практикује јавно истицање својих политичких ”мета”. У земљама са снажнијим државним имунитетом, то се ради опрезније, док у земљама из класе ”банана држава” не постоје никакви обзири.

Поруке којима се заправо позива на линч су огољене, грубе и скројене тако да збришу сваки траг моралног интегритета код извршилаца. Иначе, оптимално друштвено уређење за остварење америчких интереса на некој територији се налази у распону од протектората до традиционалног (америчког) друштвеног поретка – ропства.

Лако је утврдити гдје се Црна Гора налази у том координатном систему, ако се зна да се политичка већина, НВО сектор, па и дио опозиције, ”консултује” са америчком амбасадорком око сваког елемента политичког живота. На примјер, доношења нових закона државе чији суверенитет горљиво и наводно бране.

И тим се, ослобођени свих трагова достојанства, нескривено поносе! То је онај облик пуног духовног ропства, кад послушничком кичмом (пази оксиморон!) струје жмарци задовољства у односу на све облике ”слатког” америчког садизма.

Јавно означене америчке ”мете” углавном дијеле сличну судбину. Како изгледају ти ”тамни коридори моћи” америчке политике, можемо донекле да наслутимо захваљујући Асанжовом и Сноуденовом ”свјетлуцању”. Библијски, пилатовски принцип је да егзекуцију, по правилу, изводе локалне снаге са додијељеним сертификатима заштитника слободе, правде, људских права… Кастро је дуго служио као изузетак који је потврђивао глобално правило, а то је тренутно вјероватно још само Асад.

У јучерашњем обраћању јавности, представница америчке амбасаде је јасно одредила јавну мету за два портала који се баве доминантно темама политичког и друштвеног живота Црне Горе. То није урадила само мимо добре дипломатске праксе. Такав преступ се вјероватно не би нио уочио, јер би се изнијансирао и утопио у пословичну америчку бахатост.

Било је неваспитано. Али са веома опасним конотацијама. Иначе врло сензитивно ”грађанско сазвјежђе” које је пратило наступ госпође Куо је после прве кључне ријечи ”Кремљ”, а којом је етикетирана мета, схватило да су се све оне високопарне тираде о слободи, правима, плурализму... непримјенљиве на тај, ”специјалан” случај. И све дисциплиновано одћутало.

Као што збиља радује гласан отпор овом понашању америчког дипломате одређених појединаца и структура друштва, треба да будемо срећни и због ћутања свих осталих, јер је тиме јасно оцртана граница два свијета. Граница у односу на неке вриједности које су старије од ове дневне бижутерије којом се упарађују ”луткице” госпође Куо. Просто, лакше нам је свима је кад је та граница два свијета видљива и опипљива. Неки су са правом, позвали амбасаду да се јавно извини због понашања свог службеника. Међутим, заборављају да се Американци не извињавају. Њима је само ”жао” због евентуално повријеђених осјећања неког ко је директно погођен, рецимо томахавк васпитним мјерама, али се не извињавају. Никад!

Како практично изгледа оцртавање јавне мете од стране Американаца у Црној Гори видјели смо уживо у процесу за – ”државни удар”. Тад се, највулгарнијом силом, мета уводу у тачку сингуларитета у којој не само да не важе Устав и закони, већ је дозвољено апсолутно све. То је онај ”мртви угао” до ког не добацују рефлектори грантовског, колонијалног инвентара. И не само да у том ”мртвом углу” не важе закони државе, већ су ”погашени” и елементарни закони физике. Видјели смо како су се Сузана Мугоша, Миливоје Катнић, Паја Велимировић (са свим својим холограмским пројекцијама) ”поиграли” са законима на којима почива универзум.

Данас, без имало претјеривања, у првостепеној пресуди Сузане Мугоше, а која је пука парафраза оптужнице Миливоја Катнића имамо оповргнуте Њутнове законе, закон о одржању масе и енергије, разарање линеарног тока времена, као и структуре простор-вријеме… Ајнштајн је у неколико наврата ”патосиран” од локалног нобеловца. Зато је понашање такозване ”грађанске јавности” у процесу за ”државни удар” права мјера њиховог бестиђа.

Наступ госпође Куо је било дрско угуравање у тај описани, ”мртви угао”. Остаје да неки ”Мишко” из режима по кроју лика из култног филма ”У име народа” одради свој дио посла.

——-

Текст објављен на интернет порталу ”ИН4С” 20. 11. 2019.

О скандалу “Куо”: Многи су својим ћутањем успоставили границу два свијета и треба да будемо срећни због тога