У једној од посјета Москви прије пар година, у сусретима са људима чији је основни посао анализа геополитичких вектора данашњице, поклопила ме тешка језа сазнања да могућност општег, великог рата више није у најтјешњој вези са (несагледивим) последицама које би такав рат донио.

countdown-to-global-warНекадашња ”равнотежа страха” се убрзано топи услед велике температуре цивилизације у опадању, оне која грца у сопственим противрјечностима и нестаје у дијаболичним изобличењима. Некад апсолут, а сад дрхтави титан, схватајући да га нешто силовито разара изнутра, нема намјеру да оде без великог, планетарног ”ватромета”. То је стари, прирођени анимални инстикт сваке силе.

Док сам од мојих саговорника, некако у лету, хватао комплексно кодиране представе блиске будућности, схватио сам да се Русија већ неко вријеме припрема за тај глобални ”ватромет”. Тај доживљај помијешан са оним хладним болом пред једним од најстрашнијих споменика човјечанства, вјечном ватром испод зидина Кремља, посвећеној милионима совјетских грађана – жртава у борби против пошасти нацизма, дубоко реже и данас.

Све се страховито убрзало. То се види и по пукој статистици гигантских војних увјежбавања која ове године малтене нису престајала.

Наивност, као ни глупост, ником не може служити као изговор. Ко год је прихватио ону малоумну причу о ”реформама” које треба спровести како би се задовољили наводни НАТО ”стандарди” демократске зрелости друштва, значи да свјесно покрива лаж и хипокризију димном, реторичком завјесом. Знају они одлично, ти просвећени лицемјери, да тамо гдје су кренули, влада искључиво један вриједносни стандард – голи интерес Великог Убице. А мјерна јединица његовог интереса су људски животи. Дакле, исправно питање сад кад кажу да су, ето, домигољили до НАТО врата – ко је следећи, односно чија су дјеца на планираном ”менију” Великог Убице? Руска, то је готово очигледно. Иранска, корејска, кинеска, индијска… Или можда опет српска, ”окупаторска”?

Уз извињење што ћу се позвати на свој текст, писан прије скоро годину дана, тачније 31.12.2014. под називом ”Нова година Великог рата”, поновићу прве двије реченице:

”Рат је почео. Пријети да буде већи од Великог и суровији од претходног.”

Чини ми се да их овај дан, на жалост, оправдава.

_______________

Текст је објављен на порталу ИН4С

Дрхтави титан нема намјеру да оде без великог, планетарног ”ватромета”