Докторант на Флорида Атлантик Универзитету у Америци Владимир Божовић заложио се за формирање српске листе за предстојеће јесење парламентарне изборе у Црној Гори. Како је казао, српска листа мора бити отворена за све опозиционе субјекте како би на изборима дошло до промјене власти. Божовић је један од најталентованијих млађих математичара из Црне Горе, активни учесник референдумске кампање Блока за заједничку државу. Божовић је и оснивач и први предсједник „Академске алтернативе“ која окупља тридесет универзитетских професора и асистената из Црне Горе.

– Референдумски резултат, прослављен у 21.05 часова 21.05. Црној Гори као Потемкиновом селу, донио је нове илузионистичке параване. У инфантилној опијености историјским градитељством, дегустацијом волова и махањем фалсификованим симболима, представљено је допуњено издање зборника легитимног политичког чињења. И досад је у њему било препоручено пребијање свештенства Српске православне цркве, обијање храмова, протјеривање српског језика, брутално прекрајање историје, уцјене и пријетње политичким опонентима, крађа културних и материјалних добара српског народа, а свакако и гласова. У предреферендумском периоду, феудални велепосједник је слао парадржавне, криминалне групе без јасних државних обиљежја да „заврше“ поједине задатке. Објављени референдумски проценат 55,5 даје легитимитет потемкиновској творевини да се на системски, „законски“ начин обрачуна са историјском суштином Црне Горе и стварном трећином њеног становништва, ако изузмемо 250.000 држављана у Србији, којима је коалиција на власти одавно прекинула све везе са државом, остављајући живим само канал пореских прихода – рекао је Божовић.

Он је истакао да би било изненађујуће да будуће обијање храмова и пребијање свештенства врше групе „поштовалаца црногорске цркве“, већ да то ексклузивно право треба да припадне полицији. Како је нагласио, илустративан облик таквог понашања је премијерно представљен над навијачима Партизана, што представља први данак у крви новог феудалног поретка.

– Сматрам да је вишеструк и врло снажан интерес српског народа у Црној Гори да на будућим изборима буде политички представљен под својим именом и кроз прецизно дефинисани интерес. На тај начин ће политичка моћ већине оних који су жељели заједничку државу бити директно употријебљена за остваривање њихових елементарних права. То мора бити једини суштински мандат српске листе. Она ће мотивисати све који сматрају да су им права угрожена. Српска листа мора бити поуздан партнер свим опозиционим субјектима, усмјерена ка промјени власти на наредним изборима. Сигуран сам да је то најбољи пут да остваримо највише у постојећим околностима – закључио је Божовић, образлажући своје опредјељење за јединствену српску листу на предстојећим парламентарним изборима.

__________________

Текст објављен у девном листу „Дан“, 9. 6. 2006.

Божовић: Српска листа за смјену режима