Уочи пописа у Црној Гори, који би требало да буде спроведен од 1. до 15. априла 2011. већ су видљиви одређени притисци на Србе, мада још нису интензивирани у обиму који је карактеристичан за изборни процес. Цео арсенал изборних манипулација и притисака очекујемо током самог пописа. Ту је велика одговорност не само политичких субјеката, него и невладиног сектора да такве појаве идентификује и покрене процедуру за њихово законско санкционисање – каже у разговору за Данас Владимир Божовић, председник Управног одбора Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

Иако према последњем попису из 2003. у Црној Гори живи безмало 32 одсто Срба, према Божовићевим речима, мање од четири посто је запослено у државним структурама, што „довољно говори о врло дискриминаторном односу државе, као највећег послодавца, према Србима“.

– На пољу културе ради се на системском пројекту промене културног идентитета овог простора с брисањем темељних одредница које су карактерисале Црну Гору. Што се тиче језика, донет је крајње проблематичан закон не само са аспекта Срба, него и с аспекта људских права. Све то иде у прилог оцени да је, кад су у питању Срби у Црној Гори, амбијент притискајући, чак и дискриминишући – напомиње саговорник Данаса.

Божовић не искључује могућност да ће црногорске власти „одређеним инжењерингом покушати да смање проценат Срба“, али такође тврди да „Срби, као слободан и храбар свет у Црној Гори знају како се томе одупру“.

– На резултат пописа могло би да утиче и то што се појам атрибута црногорски, односно садржај именице Црногорац у међувремену увелико променио, дате су му неке нове одреднице тако да ни они који су се на претходном попису изјашњавали као Црногорци више не виде да је то одговара њиховом идентитету, духовном, културном и карактерном обрасцу. Постоји значајан број људи који ће се на овом попису изјаснити као Срби и, уколико не буде кардиналних манипулација у прописном процесу и огромних притисака, очекујем да ће број Срба расти – процењује Божовић.

Упитан да ли Срби треба да буду конститутиван народ у Црној Гори, која је уставом дефинисана као држава грађана који имају њено држављанство, Божовић одговара да „постоје политичке опције које заговарају конститутивност, за чије је остварење неопходна промена Устава, што је према важећем законодавству и досадашњој излазности на изборним процесима, фактички немогуће“.

Сарадња с Млађаном Ђорђевићем

– Пракса црногорског режима и једног дела медија је да фокусирају неку личност као представника хегемонистичке великосрпске политике, која долази из Београда. У овом тренутку, случајно или не, избран је Млађан Ђорђевић који је као саветник председника Србије, између осталог задужен и за сарадњу са Србима у региону. Као представник организације која је веома заинтересована да та сарадња буде што интензивнија и квалитетнија, могу само да кажем да с њим имам нормалну, природну, законску и легитимну сарадњу – каже Божовић.

______________

Објављено у дневном листу „Данас“, 8.2.2011.

Притисци на Србе уочи пописа