Какав је положај Срба у региону, била је тема састанка председника Србије Бориса Тадића са представницима Срба из Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније, Словеније, Албаније, Румуније и Мађарске. Један од повода састанка била је и анализа ситуације у овим земљама уочи предстојећег пописа становништва. Међутим, ситуација је далеко од једноставне формулације из закључка састанка да српски народ у региону треба да ужива исти степен заштите права као националне заједнице у Србији.

Претпописна ситуација у региону је разнолика, у Босни и Херцеговини по свему судећи и неће бити пописа, јер бошњачки део из Федерације БиХ се изричито противи обавези да се грађани изјашњавају о својој националној припадности, језику и вероисповести.

У Албанији грађани се могу определити између две опције да буду Албанци или „остали“: Напети односи су и у Црној Гори, јер се Срби жале да су грађани другог реда уколико се не изјашњавају као Црногорци и да је на сцени снажна асимилација.

Да ли Србија има довољно снаге да у години пописа становништва заштити и афирмише права Срба да се национално изјасне? Зашто се брига Србије о Србима у региону тумачи као политика претварања дела дијаспоре у „политичку дијаспору“, преко које се Србија меша у суверенитет тих држава? Да ли ће бројеви постати оружје у остваривању државних политика?

У емисији Да Можда Не Оливере Ковачевић, говоре:

Милорад Пуповац, председник Српског народног већа у Хрватској
Владимир Божовић, председник УО Матице Српске – Друштво чланова у Црној Гори
Ђорђе Вукадиновић, политички аналитичар
Драган Вукмировић, директор Републичког завода за статистику.

________________

Емитовано на РТС-у, 11.02.2011.

Попис становништва – уписани и отписани