Добро дошли на страницу која се односи на курс Теорија кодирања, на постдипломским студијама одсјека за Математику, Природно-математичког факултета у Подгорици!

Циљ курса је да се упознамо са елементима теорије кодирања. Посебна пажња се посвећује алгебарском, математичком апарату који се користи у теорији кодирања. Линеарни кодови, њихове конструкције и апликације су у ужем фокусу курса. Поред тога изучавамо и класу цикличних кодова, границе у теорији кодирања, …

Да би користили литературу и додатне материјале морате имати одговарајуће шифре за приступ.

Прва књига у низу је основна литература, док су остале помоћне.

Испит је организован на следећи начин:

Поглавља из књиге дијелимо у следеће цјелине:

  • Цјелина I: Поглавља 1, 2, 3, 4.
  • Цјелина II: Поглавља 5 (закључно са секцијом 5.5), 6, 7.
  • Цјелина III: Поглавља 8 и 9, закључно са 9.4.

Студенти читају цјелину по цјелину и раде макар половину задатака који се налазе на крају сваког поглавља. Кад процијене да су спремни, у непосредном договору можемо организовати мини-испит из одговарајуће цјелине који се обавља усмено. Задаци се пишу и раде у ЛаТеХ-у, а предају се у електронској форми непосредно пред усмено испитивање.

У приложеним зип датотекама (ЋирилицаЛатиница) се налази ЛаТеХ темплејт за писање задатака.

Максимална оцјена која се може постићи на прве двије цјелине је Ц, док је за оцјене А и Б неопходно прећи и трећу цјелину.

Током семестра ћемо имати неколико предавања у којима ћемо у скраћеном обиму пролазити кроз градиво. Термини ће се накнадно одредити у непосредном договору.